Gradska uprava opstruira realizaciju dogradnje crikveničke luke

Gradskoj vlasti i crikveničkom turizmu smeta samo jedan projekt, dok se istovremeno na području grada odvijaju građevinski radovi u sklopu nekoliko drugih projekata

Županijska lučka uprava Crikvenica još je početkom lipnja uputila Gradu Crikvenici zahtjev za produljenjem roka za izvođenje radova do početka srpnja, a isto je učinio i izvođač, što su u Gradu odbili. Zahtjev za produljenje roka logičan je korak zbog svih izazova koji posljednjih nekoliko mjeseci prate projekt, poput nemogućnosti nabave građevinskog materijala, konkretno geomreže. Zbog zatvorenih prometnih koridora, kao posljedicom pandemije korona virusa, izvođaču materijal nije mogao pravovremeno biti isporučen. Činjenica je da je odobreno produljenje roka za 4 dana (do 19.6.), što nije dovoljno za izvedbu složenih radova, o čemu je Grad pravovremeno obaviješten. Zato je zatraženo odobrenje za nastavak radova. Zatraženo je produljenje za dodatnih 6 dana, koji se sada koriste kao argument za spas sezone i crikveničkog turizma.

Krajem veljače je došlo do slijeganja temeljnog tla, što je prilikom izvedbe teško predvidjeti budući da to prvenstveno ovisi o lokalnim uvjetima u samom tlu, i što kod ovakvih projekata nije rijetkost. To je rezultiralo urušavanjem određenog broja blokova, zbog čega smo odmah poduzeli sve potrebne mjere kako bi se projekt mogao nastaviti. I ovaj je segment dodatno utjecao na odgodu dijela radova, ključnih za realizaciju ovog strateški važnog projekta za Grad Crikvenicu i njegove građane.

Netočan je i navod kako je u luci Crikvenica prisutno onečišćenje mora budući da je početkom lipnja odrađeno uzorkovanje od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, a nalaz je potvrdio kako je more izvrsne kvalitete. Istovremeno, dok Grad ističe kako je partner na projektu, dodatno otežava njegovu realizaciju pa je tako nedavno i otkazao nenaplatno korištenje javne površine u svrhu izvođenja radova na dogradnji luke Crikvenica. Jednako tako netočna je tvrdnja kako je dosadašnjom realizacijom projekta nastala višemilijunska šteta budući da se svi radovi do sada odvijaju u okviru planiranih financijskih sredstava. Jasno je da se cjelokupni projekt politizira upravo u razdoblju nadolazećih parlamentarnih izbora što uzrokuje izravnu šteti realizaciji ovog vrijednog projekta koji se financira iz europskih i nacionalnih sredstava.

Zbog svih navedenih okolnosti na koje se nije moglo utjecati, nadali smo se razumijevanju gradske uprave jer smo i prošle godine imali odobrenje do 6. srpnja, a posebno obzirom na činjenicu da su odobrenje dobili drugi projekti na širem području Grada Crikvenice. Na ovaj način, Grad izravno opstruira projekt Dogradnje luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica, čijom će se realizacijom osigurati preduvjeti za kvalitetniju povezanost otoka Krka s kopnom, ali i stvoriti temelji za nadogradnju turističke i nautičke ponude u Crikvenici, od čega dugoročnu korist imaju primarno građani našeg grada.

Budući da se upravo na području mjesnog odbora Crikvenica-centar odvijaju radovi na dogradnji luke, predsjednik Vijeća ovog mjesnog odbora Marko Vukelić apelirao je na Grad da odobri izvođačima radove do kraja mjeseca kako bi konzervirali gradilište i deponirali kameni materijal u more. Na taj način bi se spriječilo stvaranje kamene prašine te uredila površina na kojoj se trenutačno nalazi kameni materijal, sukladno činjenici da se na području ovog mjesnog odbora nalazi nekoliko aktivnih gradilišta, unatoč zabrani.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.