Ribari održali stari crikvenički običaj Štovne nedelje

IZVOR: Portal Crikva.hr
AUTOR TEKSTA I FOTOGRAFIJA: Ivica Šubat

Danas je Štovna nedjelja, koja pada predzadnje nedjelje mesopusta, a to je u crikveničkoj ribarskoj povijesti uvijek bio poseban dan u godini.
Na Štovnu nedelju nekada su se  okupljali ribari i principali (vlasnici ili zakupci tunera, brodova ili alata) uoči početka nove ribarske sezone. Principali bi počastili ribare ručkom, a ribari bi im se „obećali“ da će loviti za njih.
Običaj Štovne nedelje posljednjih dvadesetak godina simbolično obilježava Pomorsko športsko ribolovno društvo „Arbun“, a zadnjih nekoliko godina pridružila im se i Županijska lučka uprava Crikvenica.

Današnje druženje crikveničkih ribara i njihovih prijatelja iz susjednih mjesta počelo je polaganjem vijenca na spomenik ribaru u crikveničkoj luci i tradicionalnim fotografiranjem.
Potom je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici održana sveta misa za sve ribare koju je predvodio vlč. Mario Tomljanović, a nakon svete mise održana je Skupština PŠRD „Arbun“ u Gradskoj vijećnici.Skupštinu  je vodio predsjednik „Arbuna“ Dušan Rebernik  koji se najprije prisjetio preminulih članova Društva u protekloj godini Ive Cara Žvrka i Dragana Kostrenčića Paveše. Rebernik je istakao njihove nemjerljive zasluge tijekom dugog niza godina koliko su djelovali u „Arbunu“, a članovi su im minutom šutnje odali počast.
Upravo je pokojni barba Ive svake godine na današnji dan govorio o običaju Štovne nedelje i jedan je od najzaslužnijih što se taj stari crikvenički običaj uspio sačuvati od zaborava.

U radnom dijelu sjednice, najprije je predsjednik „Arbuna“ Dušan Rebernik podnio izvješće o radu u protekloj godini. Iz njegovog izvješća izdvaja se podatak da je u Društvu prošle godine prodano 207 članskih karata.
Članovi „Arbuna“ imali su uspješnu natjecateljsku godinu, nastupivši na natjecanjima u organizaciji HSŠRM i prigodnim kup natjecanjima u Hrvatskoj i Sloveniji. Društvo je organiziralo više ribolovnih natjecanja – klupsko u udičarenju s obale i iz brodice, tradicionalni 13. „Grand prix Crikvenice“, 13. Kup ‘’Braće Skomerža’’(natjecanje učenika osnovnih škola) i lignjadu Marijana Ivančića Marića.
Od ostalih aktivnosti „Arbuna“ posebno se izdvaja Mala škola ribolova koju vodi  Ivica Pilaš. Škola je održana u dva ciklusa tijekom proljeća i jeseni uz nešto manji odaziv mladih članova. Okupljanja su bila jednom tjedno, klub je osigurao kompletnu opremu, a naglasak je bio na upoznavanju tehnike ribolova štapom, prepoznavanju riba, pripremama za natjecanja.
Članovi Društva tijekom 2019. sudjelovali su u akciji čišćenju podmorja organiziranoj povodom Dana planete Zemlja i osigurali brodice za ispomoć roniocima. Članovi „Arbuna“ sudjelovali su u osiguranju plivača na maratonu Šilo-Crikvenica , a u suradnji s TZG Crikvenice sudjelovali su na „Tjednu plave ribe“ i „Ribarskom tjednu“. Na Badnjak su pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice, tradicionalno održali „Badnjak u Crikvenici“.
Sve ove akcije ne bi bile tako uspješne da nisu imali sponzorsku podršku tvrtki „Milman”, trgovine „Golman“, tvrtke „DTD“ Dugi Rat, TZG Crikvenice i Grada Crikvenice.
Financijsko izvješće podnio je Marijan Lovrić, a izvješće Nadzornog odbora Slavko Matejčić. Sva su izvješća bez rasprave prihvaćena, kao i plan rada za sljedeće razdoblje koji je izložio Josip Čapo.

Čestitke na dobrom radu članovima „Arbuna“ uputili su gosti – predstavnici susjednih ribolovnih društava – Siniša Budisavljević („Tunera“ Jadranovo), Ivan Konen („Lovrata“ Dramalj) i Damir Petrić („Oslić“ Selce), zatim predstavnik TZG Crikvenice Davor Ožanić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Crikvenice Josip Friš.
Druženje članova sportskih ribolovnih društava s područja Grada Crikvenice i njihovih gostiju završilo je ručkom koji je u restoranu „Studec“ organizirala ŽLU Crikvenica.        

 

This entry was posted in Naslovna, Uncategorized. Bookmark the permalink.