Nagrada Josip Ivančić “Cene” pasari vlasnice Tee Rosić

Županijska lučka uprava Crikvenica je četvrtu godinu zaredom provela natječaj Josip Ivančić “Cene” za izbor najljepše drvene brodice privezane u lukama pod njenim upravljanjem. Natječaj je pokrenut s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje čine značajan dio naše tradicije. O pobjedniku natječaja odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić. Kriteriji odabira bili su kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, te ukupan dojam.

Ovogodišnjom “missicom” među drvenim brodicama proglašena je 47-godišnja pasara vlasnice Tee Rosić, privezana u luci Crikvenica. Nagrada za najljepšu drvenu brodicu sastoji se od priznanja i oslobađanja plaćanja godišnje pristojbe za vez za ovu godinu.

Pobjedničku pasaru izgradio je brodograditelj Josip Pričard 1972. godine u Titovom brodogradilištu Kraljevica koji je ujedno i naveden kao prvi vlasnik. Kao materijal gradnje korištena je brestovina, hrastovina, mahagonij i smrekovina. Interesantno je napomenuti kako se od tada pa do danas kao pogon koristi isto dizelski motor.

– Za moju obitelj Nevera nije obična barka. Ima posebnu vrijednost jer je rad ruku mojega nonića, Josipa Pritcharda. Izgradio ju je 1972. godine u Kraljevici zajedno s prijateljem i kolegom Josipom Rumorom. Njih su dvojica prema istom nacrtu u dvorcu Frankopan gradili barke blizanke te su na kraju pomoću igre pismo-glava odlučili koja će kome pripasti. Kako su obojica bili modelari-traseri u kraljevičkom škveru sve su svoje znanje uložili u te dvije barke, napravili su im čak i kalupe za propele. Sve ove godine nonić je barku redovito održavao uz pomoć svih nas. Korištena je tada za vožnje i odlaske na kupanja te poneko ribarenje. Nakon što je nono preminuo barka se rijetko koristila i počela je propadati. Unatrag dvije godine sam imala čast postati vlasnicom Nevere. O njoj i dalje svi zajednički brinemo, no ipak najviše posla obavi moj otac. Od prošle je godine privezana u crikveničkoj luci na vezu gdje vjerujem privlači mnoge poglede kao jedna od malobrojnih drvenih barki. Također, na kraju želim iskoristiti priliku i zahvaliti od srca Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica na dodijeljenoj nagradi, navodi pobjednica ovogodišnjeg izbora Tea Rosić.

– Uz to što već nekoliko godina dodjeljujemo ovu nagradu, ŽLU Crikvenica vlasnicima drvenih plovila odobrava i popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez. Ono što posebno želim istaknuti i što me posebno veseli jest činjenica što iz godine u godinu bilježimo povećanje broja privezanih drvenih brodica u našim lukama, ističe Mario Kružić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica.

IZVOR: PORTAL Crikva.hr
FOTO: PORTAL Crikva.hr

This entry was posted in Naslovna, Uncategorized. Bookmark the permalink.