U Pazdehovi postavljen spomenik “Udica” u počast dramaljskim ribarima

Jutros je u uvali Pazdehova prigodnom svečanošću obilježeno postavljanje spomenika „Udica“ izrađenog u čast dramaljskih ribara.

Ovaj originalni i prepoznatljivi spomenik napravljen od inoxa poklon je Županijske lučke uprave Crikvenica žiteljima Dramlja i predstavlja krunu uređenja uvale Pazdehova, rekao je u prigodnom obraćanju nazočnima Mario Kružić, ravnatelj ŽLU Crikvenica.

Kružić se prisjetio naše slavne ribarske povijesti i činjenice da je točno prije 100 godina Crikveničan Petar Dragić usavršio u Kaliforniji ideju plivarice, mreže koja ne zavisi od obale i od konfiguracije podmorja. On je bio ribar u San Diegu i novac što ga je uštedio od ribolova uložio je u novu mrežu – tuneru tipa plivarice. Vjerovao je da je tune moguće loviti i dalje od obale te je 1917. u blizini San Diega organizirao prvi eksperiment sa svojom mrežom. Petar Dragić ulovio je prve tune mrežom na otvorenom moru. Taj događaj značio je otvaranje vrata oceana. Tim činom golemo riblje bogatstvo svjetskih mora i oceana postalo je dostupno. Dragićeva mreža vrlo se brzo proširila svijetom i postala poznata kao tunera kalifornijskog tipa na svim morima i oceanima.

Svečanost postavljanja spomenika nastavila se druženjem dramaljskih ribara, članova ŠRD „Lovrata“ i njihovih gostiju u ribarskoj kućici u uvali Pazdehova.

IZVOR: Crikva.hr (Ivica Šubat)                

This entry was posted in Naslovna, Uncategorized. Bookmark the permalink.